< head >

LYDEN AF
GRØNNE LØSNINGER

Tribute to Green Solutions
opført ved åbningsceremonien

Suite i 3 satser for strygekvartet og sopran
Tekst og musik Jesper Mejlvang

Kompositionen er inspireret af Green Solution House′s vedholdende innovative arbejde for at finde bæredygtige løsninger.

Første sats beskriver det svære ved at turde bryde med kendte mønstre og vælge nye veje.
Satsens naive og joviale tema symboliserer den bagstræberiske tendens vi mennesker kan have når vi står overfor st skulle udforske nye ukendte territorier. Frygten for det ukendte for os ofte til at vælge det trygge og kendte, også selvom det på langt sigt ikke er en farbar vej hvis vi ønsker at bevare den verden vi lever i. I løbet af satsens gentagelser af temaet bliver det udfordret af de andre stemmer og til sidst går temaet i opløsning.

Anden sats beskriver det flygtige element der ligger i at få nye idéer.
Først er de næsten gennemsigtige tågebanker i tankerne der forsvinder hvis man forsøger at fastholde dem. Flygtigt opstår og forsvinder de igen og igen og i forskellige udgaver indtil de til sidst manifesterer sig som konkrete idéer klar til at transcendere videre ud i den fysiske verden.

Cello og Bratsch kredser om en meditativ drone satsen igennem og ovenpå den vokser et nærmest minimalistisk tema frem i 1. og 2. violinen. Temaet leger en ekkoagtig tagfat, opstår og forsvinder, opstår og forsvinder igen og igen ligesom idéernes leg i tankerne. Langsomt krystalliseres tanken, symboliseret ved den i løbet af satsen gentagne slutakkord, til den konkrete idé.

Tredje sats er en hyldest til dem af os der tør gå mod strømmen.
Mønsterbryderne der stædigt insisterer på at finde de bedre løsninger, også selvom alle andre blot ryster på hovedet og tænker det går aldrig godt. Satsens tekst beskriver transformationen af de nye idéer fra tanke som indelukket puppe til virkelighed som frie flyvende sommerfugle.

Som forårsflor du blomstrer
i solens varme skin
og her fra dine tanker
dens varme lukkes ind

Ide der før var drømme
umulig at forstå
i dag omkring os rejser sig
og fremtid peger på

Frisk af havet ser vi dig
som rejser sig og ranker
du skønne prude vikingmø
så stærk dit hjerte banker

Nu det der før var puppe
kan folde vinger ud
som tusind sommerfugle flyv, flyv, flyv

Medvirkende:
Ida Balslev – Violin
Harriet Wheeler – Violin
Mikkel Schreiber – Bratsch
Johanne Andersson – Cello
Ursula Bambuch – Sopran

Optagelsen fandt sted 22. april 2015 under en prøve i Baltic Recording studio.

< body >